Tuesday, October 05, 2010

~KENA TINDIH~



Salam~
kerap kali ak hanya mendengar shj ceghita2 drpd org2 yg derang kena tindih
ak mengambil enteng shj akn hal itu
mungkin disebabkan ak tidak perna mengalaminya. . .

Teringat ak akn kisah silam di kolej dulu~
bayangan rakan2 di ostel menerpa kembali
(rindu pd arwah. . .moga dia ditempatkn dlm kalangan insan2 yg beriman~)

05102010
jam 1.30am
ak siap2 ntuk beradu~
bc doa sume siap dilakukan~time to sleep. . .
tp try lelap mata. . .adehhh~susah benor. . .
ak amik henset lantas menekan track 02
kedengaran nasyid Binnabil Huda sayup2~
ak xsedar bila aku terlena
tiba2 ak terjg semula dan kedengaran surah Yassin dibckan~
rupanya track 03 ak adlh surah berkenaan~(kejp je ak terlelap td. . .huhu~)
di tenga2 surah itu, ak pn mengoffkn media playerku. . .

Sungguh,
kali ini ak terlena tapi
ak terjg kembali. . .
tetapi jagaan aku kali ini hny kerdipan mata sj berfungsi (mcm kenyet3~ la)huhu
ak xtawu kenapa
aku sedaya upaya untuk menggerakkan anggota laen tp tidak bole~
tetiba aku rasakan ada sesuatu menekan kuat bahagian dadaku mcm nk wat CPR gitu
tp kedalaman tekanannya membuatkn ak sesak nafas
(keadaan aku time tuh terlentang dan tgnku qiyam)

Dalam hatiku hny menitp sekuatnya zikir kpd ALLAH dan ayt Kursi tidak putus meniti dibibir
tiga kali ak rasakan tekanan itu dlm tempoh yg lama
tatkala itu mataku terpandang jam di meja study tepat jam 2.15am~
aku cuba lg ntuk menggerakkan jari telunjukku sekuat mungkin dengan kalimah ALLAHUAKBAR~

tidak semena-mena,
ak berjy menggerakkannya dan ak tidak tawu mengapa ak tidak berani ntuk bangun ketika itu
aku cuba lelapkan mata namun tidak berjaya~
ak banyakkan berdoa dan sedar2 sudah jam 5a.m~
aku bgn dan. . . .


Mungkin inilah yg mereka katakan itu. . .
aku tertanya-tanya juga apae yg sebnarnya terjadi~
mudah juga sekrg bukan. . .tekan aje sudah dpt~
Jd di sini aku ingin berkongsi sedikit pelbagai pendapat tentang fenomena "KENA TINDIH" ni.


"Allah s.w.t. menjadikan manusia itu terdiri daripada tiga unsur utama, iaitu jasad, roh dan akal. Biarpun depress sering dikaitkan dengan reaksi kejiwaan seseorang akibat stress yang dialami, apabila berlaku simptom-simptom stress seperti rasa takut, gangguan tidur dan sebagainya, ia tidak mempunyai simptom-simptom lain seperti debaran jantung yang keras, sesak nafas, dingin, gementar dan tidak mengalami gangguan sistem pencernaan.
Apabila ada punca lain yang perlu dicari dan dianalisis, lebih-lebih lagi apabila masalah berlaku ketika tidur, rasa ditindih menyebabkan seseorang tidak bernafas, tidak boleh menjerit ataupun bersuara. Pada ketika tertentu, seseorang itu melihat lembaga hitam. Ia mungkin berlaku akibat kesan psikologi, dan apa yang dilihat hanya ilusi semata-mata. Walaupun demikian, apabila ia berlaku berulang kali, ada kemungkinan ia berlaku akibat daripada gangguan iblis dan syaitan.

Ketika tidur, jasad manusia berada di pembaringan. Akal manusia tetap wujud, tetapi tidak aktif, berfungsi atau mempunyai ikhtiar seperti ketika manusia dalam keadaan berjaga. Ketika inilah makhluk yang asal kejadiannya daripada api menyerang manusia, iaitu menyerang roh tadi menyebabkan berlakunya gangguan-gangguan seperti mimpi-mimpi yang menakutkan.
Ilusi semata-mata sukar untuk dikaitkan dengan gangguan organ tubuh yang boleh menyebabkan seseorang itu terasa terhimpit atau tertindih, sukar bernafas, tidak boleh bergerak ataupun bersuara, tetapi boleh terjaga apabila dia berupaya membaca ayat al-Quran.

Menurut Abu Said al-Khudri r.a. dia pernah mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda: Apabila salah seorang daripada kamu bermimpi dengan mimpi yang menyenangkan, maka itu adalah daripada Allah taala. Dia hendaklah memuji Allah kerananya dan boleh dia ceritakan mimpinya itu. Menurut satu riwayat lain, jangan dia ceritakan akan mimpi itu kecuali kepada orang yang dia sukai. Dan apabila dia bermimpi sesuatu yang tidak disukai (buruk), itu adalah daripada syaitan, maka dia hendaklah berlindung daripada kejahatannya dan jangan dia ceritakan kepada seseorang kerana mimpi itu tidak memberi mudarat."




"Betulkah kena tindih disebabkan gangguan makhluk seperti jin atau hantu?

Orang ramai describe kena tindih seperti takleh gerakkan seluruh badan, hujung jari, terasa berat kat dada... nampak mender2 pelik2 (hantu, makhluk hitam dan sebagainyer)
Setelah aku masuk U belajar pasal tubuh badan manusia... ..barula aku tau kebenaran dia... . ni aku nak citer sket pasal fenomena hempap/tindih atau nama medical nyer 'sleep paralysis' Sleep paralysis atau dimelayukan 'lumpuh waktu tidur'... adalah condition yang terdiri daripada of course la paralysis (lumpuh) yang temporary (sementara)...

Temporary paralysis ni selalu berlaku bila time2 nak tido (hypnagogic paralysis) atau baru2 bangun dari tido (hypnopompic paralysis) ok, normal badan manusia bila tido, bila masuk stage tidur yang nyenyak atau REM (rapid eye movement... ..waktu nyenyak ni, bijik mata kiter gerak2) stage... .otak akan bagitau badan kita suruh rehat... so, badan kiter kira macam switch off kejap... .REM atonia (tader muscle tone)... ... ok, otak kiter pun ader switch off button.... dipanggil reticular activating system RAS... ... bila otak dah switch off badan, dia pun auto switch off RAS ni... so tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas etc.) jer yang on....kirenyer screensaver laaa or hibernate...

so,, bila kita bangun, RAS switched on balik... ... kita sedar fully awake state... .tapi kadang2, electrical signal tak diactivate kan oleh otak suh switch on balik badan kiter... . maka masa tu laa badan kita lumpuh seketika... before otak activate balik... .mmg menakutkan tapi benar.... tapi paralysis tu tak semestinyer complete atau full..kadang2 partial atau sebahagian jer... tu ader yang boleh gerakkan ibu jari, tp badan lain lumpuh etc... . dan lagi satu, sleep paralysis ni selalu jugak datang skali dengan hallucinations (halusinasi la) either dalam bentuk auditory (dengar bunyi pelik2), visual (nampak mender bukan2) atau tactile (deria sentuhan, terasa mender sentuh/hempap dll..)

Sebab2 atau mender2 yang boleh trigger sleep paralysis:

1. tidor dalam posisi terlentang terlalu lama

2. jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock)

3. sleep/rest deprivation (tak cukup tidor la ni... penat sgt)

4. stress yang byk kat otak... masalah keluarga, kewangan bla2

5. Pertukaran gaya hidup secara tiba2 (macam biasa dok rumah jer, tetiba esok gi panjat gunung, kayuh beskal... .heheh extreme sgt contoh aku ni)

6. Orang yang ader penyakit narcolepsy
"





Jadinya, fenomena kena tindih ini sebenarnya sudah ada sejak sekian lama. Kajian juga telah dijalankan dan sesungguhnya ia dtg dr koordinasi tubuh badan kita juga. Mungkin juga ada sedikit berkaitan dengan alam ghaib tp itu hanyan ALLAH shj yg tahu. . .Moga kita sentiasa dlm lindungannya~walau apapun juga halnya, berdoalah sentiasa moga diri sentiasa dilindungi.

wallahualam~
salam. . .


6 comments:

Idil Farhan said...

aku selalu gak dgr psl kena tindih ni,
klu kt smka dulu ramai org kena gini..huhu
bgus la wan,siap amik cnth dr bio lg..hehe

albanaT said...

tidoq awai skit wan...tidoq awai bgn awai baguih gi..hehe...

ni..bc srh al-mulk+etc yg slalu kita wat time skolah dlu la..=)

SYAZWANI SAJIRI WAN said...

idil>>pengalamn neyh. . .ak pn salu gak denga org cter tp bile kena snri bru tawu rsnye~

yana>>heeee~da terbiase la. . .neway, tengs~

zT said...

nice post!

that phenomenon somehow shows the relation between AdDeen and sciences

btw, best blaja phases of sleep tu :)
(1st time komen belog nih )

Idil Farhan said...

zt--komen ni msti sbb ada bio kn..haha

SYAZWANI SAJIRI WAN said...

zT~tengs for da 1st comment. . .nt komen la bebyk lg eh. . .heeee~

idil~bia la kat zT. . .hihi~