Tuesday, November 30, 2010

Sunday, November 28, 2010

~TAZKIRAH KEBUMI~


SALAM~

Firman ALLAH SWT dlm surah An-Nisaa ayat 78

Di mana saja kamu berada, kematian akan mendapatkan kamu, kendatipun kamu di dalam benteng yang tinggi lagi kukuh, dan jika mereka memperoleh kebaikan, mereka mengatakan: "Ini adalah dari sisi Allah", dan kalau mereka ditimpa sesuatu bencana mereka mengatakan: "Ini (datangnya) dari sisi kamu (Muhammad)". Katakanlah: "Semuanya (datang) dari sisi Allah". Maka mengapa orang-orang itu (orang munafik) hampir-hampir tidak memahami pembicaraan sedikitpun?

Marilah sama-sama kita mengingati perkara yg paling dekat dgn kita. . .

tazkirah yang akn dikongsi ini dipetik drpd sini


Pengkebumian jenazah dalam Islam adalah tatacara terakhir
selepas mayat itu dimandikan, dikapankan dan disolahkan. Yang saya nak
utarakan ini pasal musibah kematian pelajar2 kita di luar negara
khususnya di US, ada juga ibubapa pelajar sendiri yang meninggal
di sini tatkala mereka datang untuk meraikan commencement kejayaan anak2 mereka, ditakdirkan Allah mereka meninggal di Amerika.

Dalam Islam, di mana kita meninggal maka di situlah pusara kita. Kita ditegah mengangkut mayat tersebut untuk di bawa ke tempat lain, misalnya ke kampungnya. Banyak antara kita berbuat begitu.
Mayat diterbangkan beribu batu, sebelum diterbangkan, mayat itu
tersimpan berhari2 di rumah mayat (mortuary). Ini menyiksakan mayat.
Jika orang Kelantan yang meninggal di KL dan kemudiannya diangkut
untuk dikebumikan di Kelantan, itu pun sudah tidak tertanggung siksa pada si mayat.

Berbalik cerita di US ini. Kita menyiksa mayat sebenarnya. Kita nak
ambilnya untuk di kebumikan di Malaysia kononnya kasih kita padanya. Sebenarnya kalau kasih kita padanya ialah dengan mengkebumikan dia di tempat dia meninggal ( US lah!)..

Itulah kasih sebenarnya, mayat itu kalau boleh bercakap dia akan
beritahu warisnya supaya jangan bawa dia pulang. Sebab Allah suruh dia
dikuburkan di tempat dia meninggal. Sudahlah semasa hidup banyak
melakukan maksiat, pada saat kematian pun mayat itu dipaksa
melanggar perintah Allah.

Menyeggerakan pengkebumian adalah perintah Allah dan dikuburkan
ditempat kematian juga adalah perintah Allah. Orang Melayu selalunya
bersifat sentimental tidak kena tempat.

Mengapakah mesti kita bawa dia (mayat) pulang, dia bukan milik kita, dia
adalah milik Allah dalam erti yang sebenarnya.. Jika dia milik Allah dan kini dia telah dipanggil oleh Allah, maka semestinyalah kita yang hidup kena faham dan kesihan padanya supaya jangan melanggar perintah Allah. Bila nak bawa balik ke Malaysia , maka azab pada mayat yang belum dikebumikan semakin bertambah2, iaitu, dasar kerajaan US ini bila mayat itu nak diterbangkan, katakanlah dari Nebraska ke Los Angeles , maka mayat itu akan disedut segala cecair dalamannya.

Peraturan penerbangan Amerika (dia kafir mana dia tahu!) ialah sebelum
mayat itu dibawa menaiki pesawat, maka segala cecair dalam tubuh mayat termasuk otaknya akan disedut supaya memastikan mayat itu betul2 kering (kononnya on medical ground).

Lepas itu dikeluarkan sijil kelulusan untuk naik pesawat. Tidakkah ini
suatu siksa pada mayat orang yang kita kasihi. Cecair dalam tubuhnya itu adalah sebahagian dari anggotanya yang menangis2 mahu dikebumikan bersama jasad, tetapi telah disedut dan jasad pula dikimiakan. Alangkah malangnya. Ini semua kerana gara2 dan kehendak waris2 yang mahu mayat itu di bawa pulang. Adakah kita anggap mayat itu barang angkutan?

Kalau ini disebabkan kita maka kita akan ditanya nanti. Perkara ini perlu
difahami dengan sungguh2 kerana Allah Taala, kerana jika simayat itu dikebumikan di US, bukan sahaja belanja penerbangan beribu kita selamat, malah yang lebih penting mayat itu akan segera dikebumikan di US dan dia tidak perlu disedut apa2.

Kalau melanggar ketetapan Allah, maka beginilah jadinya dan akibatnya. Ada waris2 yang berkata,"Kalau arwah meninggal di Mekah, tidak mengapalah dia ditanam di Mekah, tetapi ini di Amerika..?!". Kita kena faham, kemuliaan mayat atau kubur itu tidak tergantung di mana kubur itu terletak. Kemuliaan dan keselamatan mayat di alam kubur adalah tergantung kepada taqwa dia kepada Allah semasa hayatnya. Kubur di Mekah sekalipun kalau hidup menentang Allah, maka itu bukan boleh dijadikan pelindung. Kalau nak syarah lebih2 perkara2 seperti ini kepada ahli2 waris disaat2 mereka sugul dan sedih itu terasa serba salah juga, maka di saat beginilah mungkin boleh kita utarakan. Orang kita kalau pasal nak mati di Mekah, bukan main berazam lagi..

Memang tidak salah, tetapi kita kena ingat walau mati di mana sekalipun, kubur yang akan menjadi salah satu dari Taman2 Syurga atau salah satu dari lubang2 neraka, adalah bergantung, insya'Allah, kepada sejauh mana kita hidup mengikut hukum2 dan perintah Allah. Orang islam yang faham, dia sanggup mati dan ditanamkan di mana2 sahaja sebab bumi ini semuanya hak mutlak Allah Taala dan di mana2 sahaja dia boleh beristirehat setelah dia hidup sebagai seorang hamba yang soleh/solehah yang bertaqwa, insya'Allah. Marilah kita sama2 ambil iktibar.


"Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmah kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik, dan berbahaslah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik; sesungguhnya Tuhanmu Dialah jua yang lebih mengetahui jalan orang yang sesat dari jalan-Nya, dan Dialah jua yang lebih mengetahui akan orang yang mendapat hidayah petunjuk."
(Surah an-Nahl: ayat 125)

sekian. . .
wallahualam~

Saturday, November 27, 2010

~BESONDERES FรœR SIE~



SALAM~

Tanggal 28 November 1990 tepat jam (ak xtwu r pkul bape en) kedengaran lah sore nyaring seorang bayi di Bachok, Kelantan Darul Naim~

Kanak2 itu membesar dgn sempurnanya dan merupakan ank ke-2 drpd 8 org adeq beradeq~

Kanak2 itu memulakan pengajiannya di tadika(semestinya la kn~tp xtwu plak kt mane,huhu~)

Kemudian bersekolah di SK Kem dan berpindah ke SK Jelawat~



Seterusnya menyambung pengajian di peringkat menegah rendah kat SMKA Tangok

Menengah atas plak kat KISAS of course~kalu x ak xkenl la kanak2 ini~heee. . .

Dengan pencapaian yg gemilang dlm SPM 11A semestinya, kanak2 yg semakin meningkt dewasa ini seterusnya ditwrkn ke GMI ntuk Program Persediaan A-Level ke German. . .

And waktu kat GMI neyh dye telh menjadi PELAJAR TERBAEK KESELURUHAN bg programnya. . (ak bangga sbg kawan mu~hehehe)

nak tawu lebeih lanjut??klik sini~

Dan sekarang kanak2 yg telah bertukr dewasa ini sedang melanjutkan pengajiannya dalam bidang Kejuruteraan Kimia di University of Applied Science di Muenster, German.(hoho~skema molek ayt ak kn. . .heeee~)

Okei2~straight to da point. . .act, entri kali ini berkenaan dgn rakan blogger ak yg duk ngaji kt Muenster sane. . .ak da TERJANJI dgn dia ntuk buat entri khas sempena ulang tahun dia~hehe. . .(tp ak ikhlas taw idil weyh. . .bkn sekadar tunai janji je~kenyet3. . .~)

Rakan blogger ak sorang neyh diberi nama MUHAMAD IDIL FARHAN BIN ROSDI~Well, spjg perkenalan. . .he quite nice tp suke koya la~(no hard feelings ea idil)

Katanya dye mcm Ozil~ye ke???hahhaha~jom tengok jom. . .


ada rupa x??kenyet3~

Okei, ada sumber kate dye pandai masak. . .no offense~tengok r neyh. . .hihi~

Utk pengetahuan semua, berdasarkn sumber yg dipercayai. . .dia xsuka mkn pedas dan dia xmakan ikan~aiyooo idil. . .payoh bini mu nt neyh~hehehe. . .

Dye neyh jns pemalu n pendiam~ye ke??heee. . .tp diam2 dye ada isi owuh. . .Bijok idil neyh. Katanya dye ank mak~ini drpd sumber yg dipercayai ea. . .Juga abg yg mithali~heee. . .

Pasal status plak~ini xberani sentuh la. . .kena tny tuan pny diri la kan cz sumber pn senyap je tyme tny question neyh~hehehe. . .(rs mcm paparazzi la plak. . .kui3~)

Pasal sukan plak~men bola kot dye suke. . .dye minat Italy (tp malangnya tersingkir awl wktu wolkap ari tue. . .heee) Go Deutsch Go!!!hahaha. . .

Ape lg eh~btol ke ko ske bunga tulip weyh idil??hahaha. . .(ni pn sumber ragu2 je neyh tp ak belasah je taip)

Ermmm~pjg do’oh dah sero neyh. . .heee~ape2 yg xcukup n anda semua nk tawu tnyla sendiri kat tuan pny bdn di LILACIDIL. . .

Btw dye xde akaun fesbuk n xpayah la susa2 nk search ye. . .heee~


N last but not least, from me myself~

SELAMAT ULANG TAHUN KELAHIRAN YANG KE-20 untuk anda IDIL FARHAN ROSDI~

moga dirimu sentiasa di bwh lembayung rahmat kasih sygNYA~


sekian~

p/s: sumber dipetik oleh forbes mag~hehehe. . .sape lg kalu bkn saem mu WAN AMIRAH la~credit to her. . .n sori cz amik pic mu n edit segala bagai. . .hepi besdei again~



~2 RED CARDS??~

SALAM~

for real???
wohhooo. . .if it was really happened, credit to Mourinho~hehe. . .
He is smart enough to take advantage~


video


dats all~

Friday, November 26, 2010

~FUTURE GEN~

SALAM~
kat sini ada la sikit karya tgn yg sukasuki kelik2 kamera kn~
saksikan la da future gen ini. . .
sungguh chumil mereka~

MODEL: future gen
VENUE: merata-rata
SHOT BY:captencegu 2nd










sekian~

Wednesday, November 24, 2010

~AWAN GEMAWAN~


SALAM~

"jauh perjalanan luas pemandangan"
memg hobi aku kalu jenjalan ke mana-mana mataku xkn puas untuk memerhati langit ILAHI
keindahannya seakan memukau mata aku. . .
SUBHANALLAH. . .





















sekian~

p/s:camera doesn't matter(Ken Rockwell's verse)~semua pix ini di snap waktu dlm keta. . .


Monday, November 22, 2010

~ITS 22ND NOV. OWH~


Salam~
woah. . .
hari ini hari bersejarah buat mama~
mama meraih segulung ijazah hari ini. . .
aku turut rs bangga sbg ank mama~
Hamdallah segalanya berjln lncr. . .
Dewan Merdeka PWTC menjd saksi segalanya. . .

hari sebelum waktu amik jubah~heee. . .


get ready nk naek pentas~(mama muka cuak. . .heee~)


hepinya bagai xsabar nk naek pentas la plak~

setelah mendpt gulungan itu~

dgn ank la plak kn~heee. . .


muka kelegaan~syukur alhamdulillah. . .

dan pd tarikh keramat ini juga~
hari ulang tahun kelahiran adeqku yg seorang itu. . .

SELAMAT ULANG TAHUN BRO~

moga sentiasa berjaya di dunia dan di sana kelak. . .



sekian~
its 22nd hoh. . .lalala~


Friday, November 19, 2010

~SAPE KATE XMERIAH 2??~



SALAM~
jom2 sambung tgk kemeriahannya. . .


ini semua kaum kerabat Wan Hassan~

nama abah tercicir kat bhg laen. . .

selamat dikorbankan

proses melapah

hampir siap dilapah~




sekian. . .

Wednesday, November 17, 2010

~SAPE KATE XMERIAH??~


Salam~
SALAM EIDUL ADHA skali lg buat semua. . .

"nape xrs ape2 pn ry haji kat sni ea?? Patutnya ry haji la dismbut lebih meriah berbanding ry puasa. . .ish3~ape la"

Rata-rata org di sekeliling aku mengungkapkan bnda yg sama, tp adakah kita sedar siape yg sepatutnya memeriahkn ry haji atau ry qurban ini??
Yep. . .kita la~
Meriahkan la dgn amal ibadah yg disarankan bknnye dgn merewang-rewang entah ke mana~

Berdasarkan kepada hadis (terjemahan) yang diriwayatkan oleh Abu Daud daripada Anas r.a, yang bermaksud: "Rasulullah SAW datang ke Madinah, sedangkan mereka sedang sibuk bergembira selama dua hari. Maka Rasulullah SAW bertanya: Hari apakah yang dua hari ini? Mereka menjawab: Kami biasa bergembira selama dua hari pada zaman Jahiliah: Kemudian Rasulullah bersabda: "Sesungguhnya Allah SWT telah menggantikannya dengan hari yang lebih baik daripada dua hari itu bagi kamu iaitu Aidilfitri dan Aidiladha." (Diriwayatkan Imam Abu Daud dan an-Nasai daripada Anas)

Bagi ak, cukup meriah ape ry dikwsnku~
xpercaya??meh2 tgk~


dalam perjalanan pulang ke kota raya KL~ingt eidulfitri je jam kat highway tp. . .lihatlah~


aiyooo~rupa2nya. . .ini pasal la~mereka ini. . .time2 neyh la nk pechkn batu kt situ(memg berbahaya buat pengguna lebuhry ini. . .)


apabila makhluk Allah yang sedia dikorbankan ditumbangkan~

apabila penyembelih bersedia dgn alat sembelihan. . .

dan seterusnya. . .
tgklah~akn diuplod jika keadaan mengizinkan. . .
nantikan. . .kenyet3~

sekian. . .



Tuesday, November 16, 2010

~SALAM AIDILADHA~


Salam~


Saat berderai jatuh titisan airmata suci Ibrahim
melihat keteguhan iman anaknya Ismail
dikala itulah bermulanya sejarah agung
erti sebuah pengorbanan~

SALAM AIDILADHA BUAT SEMUA TETEMAN,
KAUM KELUARGA SERTA UMAT ISLAM DI MALAYSIA JUGA DI LUAR MALAYSIA
MOGA KALIAN SENTIASA BERADA DI BAWAH LEMBAYUNG RAHMAT KASIH SAYANGNYA~



sekian~



Saturday, November 13, 2010

~PAPAI "P"~

SALAM~

akhirnya tamat juga kau wahai "P"
14/11/2008-13/11/2010
aku kini bebas~heee. . .


pix kurg jelas cz xgne captencegu da second

sekian~

p/s:entri pendek mawu ngadap nombor~huhu. . .WISH ME LUCK~kenyet3. . .

Thursday, November 11, 2010

~GHOST TOWN~

Salam~
kalu nk kata Putajaya kat presint bape ntah da mcm ghost town(waktu olidei la)
tp time kerja still ada org. . .

Tapi kat Ordos City, Inner Mongolia, China neyh. . .
memg sungguh ghost town. . .
rumah lawa-lawa. . .jalan besar-besar, replika chantek-chantek, nilai estetika tinggi. . .tp xde olang meh. . .
jom kita merantau nun ke sana~















seramai-ramai rkyat China. . .ada lg tempat kosong en~
Bumi Allah neyh luas sebenarnya~SubhanALLAH. . .(xbetul la org kate "kecik je dunia ney")